Wednesday, October 7, 2009

PENGALAMAN BERSAMA EBAY

Berniaga di EBAY memang perkara yang menyeronokan,AKU pernah berniaga di EBAY.Secara automatiknya AKU telah berniaga di merata dunia,seperti USA,GERMAN,AUSTRALIA dan beberapa negara lagi yang AKU lupa.Pada awalnya AKU hanya sekadar untuk mencuba - cuba saja ini pun atas nasihat abang ku merupakan `choch' EBAY sehingga sekarang.Perniagaan KU pertama agak lembab kerana kurang pengalaman dan pendedahan yang masih baru.

Oleh kerana perniagaan KU di EBAY ,kurang memberansangkan AKU pun meminta petunjuk serba sedikit daripada abang KU dan sepupu.Dari situlah AKU mula berjaya sedikit demi sedikit,barang -barang yang KU `list' kan didalam EBAY sudah mendapat `bid'.Ya bila AKU sudah banyak mendapat keuntungan AKU pun rasa teruja dengan sesuatu `item'yang ku rasa sangat `hit' pada masa itu.Rupa-rupanya `item' itu adalah di larang untuk di jual di pasaran EBAY(hanya dua item dibenarkan di jual).

Akhirnya AKU di `SUSPEND' kerana melangar polisi EBAY,pada saat ini lah hati KU mula tawar kepada EBAY.Akaun EBAY KU di `block' sementara, jadi AKU tidak boleh menjalankan perniagaan KU.Akhirnya AKU mengambil jalan singkat untuk mengeluarkan duit yang ada di PAYPAL untuk di `transfer' ke akaun sepupu KU supaya duit KU yang ada di PAYPAL tidak ditagih oleh pembeli,ini lah polisi berat sebelah ,bukan AKU tak hantar tu barang durang,tapi bila akaun kita di `SUSPEND' adalah pembeli yang mengambil kesempatan untuk minta balik duit durang(hampehhh).

AKU jamin,perniagaan di EBAY di internet ni memang bagus dan AKU boleh bayangkan kita ni seperti peniaga yang telah punyai kepuasan berniaga ,apa tidaknya kita menjual barang di pasaran dunia.AKU memang merindui perniagaan ini,namun sehari makin sehari polisi berniaga di EBAY semakin berubah-ubah.MUNGKIN AKU AKAN BERNIAGA BALIK DI EBAY TAPI ENTAH BILA.

`list' barang yang pernah ku pasarkan:-


mousepad-twilight












gambar yang ada tu-boleh jua di simpan gambar
UTARA FM

5 comments:

Anonymous said...

aku mo bili lighter harley davidson tu ada lg stok ka??

jas@ligong said...

adeh-sa inda berniaga sudah tu ebay--indada stok
sory-lain kali kalau sa berniaga ebay ni balik insALLAH ada.

Little Mike (LM) said...

napa tidak teruskan bro... jika bertahan pasti ada hasilnya :D

jas@ligong said...

ya tq-komen lm---sekarang dalam proses berniaga balik--dalam proses pembelajaran balik ni--dengan abang saya--juga merupakan choch-perniagaan ebay ini..

sukiminna said...

apa yang contoh-contoh barang yang tak dibenarkan jual dalam ebay..takut jugak

akaun ebay ada..tapi dah tak aktif.user login pun tak ingat..haha

There was an error in this gadget